Szanowny Panie Ministrze,
odpowiednie odżywianie, pełne witamin, mikro- i makroskładników jest niezwykle ważnym elementem rozwoju młodego człowieka. Świeże i zdrowe produkty mają wymierny wpływ zarówno na aspekt intelektualny, jak i fizyczny, dlatego ich regularne dostarczanie młodym osobom jest niezwykle istotne.
W związku z tym od dłuższego czasu polscy uczniowie mają możliwość zjedzenia owoców, warzyw czy nabiału w szkole, co czasem niestety jest dla nich jedyną okazją do spożycia tego typu zdrowych produktów. W momencie gdy polskie szkoły mają za sobą półtora roku zdalnej nauki, wspomniane wcześniej zdrowe odżywianie wraz z poprawą sprawności fizycznej jest ważnym aspektem, na który należy zwrócić uwagę po powrocie uczniów do nauki stacjonarnej od nowego roku szkolnego.
Dlatego bardzo zaskakująca jest decyzja o obniżeniu stawki za dostarczanie warzyw, owoców oraz nabiału dla dzieci w klasach I-V szkół podstawowych. Z drugiej strony rosnąca w zatrważającym tempie inflacja może sprawić, że wielu uczniów straci w ogóle dostęp do świeżych owoców i warzyw, gdyż ich rodzin nie będzie stać na takie produkty.
Nawiązując do przedstawionych powyżej informacji, kieruję do Pana Ministra następujące pytania:
1. Jakie są przyczyny podjęcia decyzji dotyczącej obniżenia stawki za dostarczanie wyżej wymienionych produktów do szkół podstawowych?
2. Czy w wyniku tej decyzji uczniowie będą jeszcze mieli szansę na zjedzenie warzyw, owoców oraz nabiału w szkole?
3. Czy rząd, a w szczególności Ministerstwo Edukacji i Nauki, planuje podjęcie konkretnych działań w kwestii dostępu zdrowych produktów w szkołach dla polskich uczniów?
Z poważaniem
Michał Krawczyk
Poseł na Sejm RP